דילוג לתוכן
  • 0 לא נקרא 0
  • [[global:header.דף הבית]]
  • תגיות
  • פופולרי
  • פוסטים אחרונים
עיצובים
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • ברירת מחדל (ללא עיצוב (ברירת מחדל))
  • ללא עיצוב (ברירת מחדל)
כיווץ
לוגו מותג
  1. דף הבית
  2. מאמרים למתקדמים
  3. חומציות
  4. בדיקת TA (חומצה כללית) בעזרת טיטרציה

בדיקת TA (חומצה כללית) בעזרת טיטרציה

מתוזמן נעוץ נעול הועבר חומציות
כימייהחומציותבדיקות מעבדה
13 פוסטים 2 כותבים 1.2k צפיות
  • מהישן לחדש
  • מהחדש לישן
  • הכי הרבה הצבעות
תגובה
  • תגובה כנושא
התחברו כדי לפרסם תגובה
נושא זה נמחק. רק משתמשים עם הרשאות מתאימות יוכלו לצפות בו.
  • א מנותק
    א מנותק
    אליהו - מנהל
    כתב ב17 בפבר׳ 2022, 11:30 נערך לאחרונה על ידי אליהו - מנהל
    #1

    טיטרציה לבדיקת חומצה (TA) בתירוש או ביין

    adobestock_70910541.jpg

    במאמר זה נסביר על התהליך לבדיקת TA (כמות חומצה בגר'/ליטר) בתירוש או ביין בעזרת 'טיטרציה':

    טיטרציה היא בדיקה של ריכוז חומר בתמיסה, בעזרת הוספת תמיסה שמכילה חומר בריכוז ידוע, החומרים בשתי התמיסות מגיבים יחד וכך בעזרת בדיקת כמות התגובות שהתרחשה כתוצאה מהוספת התמיסה, ניתן לחשב את ריכוז החומר בתמיסה הנבדקת.

    טיטרציה למדידה של TA מבוססת על התגובה הנפוצה של בסיס-חומצה והיא מבוצעת באמצעות הוספת תמיסה שמכילה חומר בסיסי בריכוז ידוע לתמיסה שמכילה חומר חומצי בריכוז לא ידוע (במקרה שלנו - תירוש או יין), בתהליך הטיטרציה מודדים את השינוי ב- pH של התמיסה הנמדדת בעקבות הוספת התמיסה הבסיסית, תוצאת הבדיקה מחושבת לפי כמות התמיסה הבסיסית שנצרכה בשביל להגיב עם כל החומצות בתמיסה השנייה עד לנטרולם, ערך ה- pH שבו נקבע כי כל החומצות נוטרלו הוא 8.2 - נקודת סיום הטיטרציה.

    אביזרים וחומרים נצרכים:

    • מד pH דיגיטלי

    • תמיסות בופר לכיול מד pH (4.01 ו- 7.00 או 7.00 במקרה של מד שמאפשר כיול עם נקודה אחת בלבד)

    • בקבוק שטיפה מעבדתי עם מים מזוקקים

    • כוס זכוכית מעבדתית (Glass Beaker) בנפח של 100 מ"ל

    • מזרק מדויק 5 או 10 מ"ל או פיפטת העברה 5 מ"ל

    • מזרק מדויק נוסף 10 מ"ל או ביורטה 10 מ"ל עם מעמד ותופסן מתאים

    • תמיסת נתרן הידרוקסיד בריכוז (N - Normality) של 0.1 (מול/ליטר)

    תהליך הבדיקה:

    אם הבדיקה נעשית על יין שנמצא תוך כדי או בתוך כמה ימים לתום התסיסה האלכוהולית או המלולקטית, יש לנדף מן הדגימה את שאריות הפחמן הדו חמצני שעלול להשפיע על תוצאות הבדיקה, ניתן לנדף את הגז בעזרת משאבת וואקום עם בקבוק וואקום ייעודי, או לחילופין באמצעות הרתחה, במקרה של הרתחה, יש למדוד 100 מ"ל יין בבקבוק מדידה מדויק, להעביר את היין לחימום ולהביא לרתיחה למשך מספר שניות, לאחר הרתיחה יש להחזיר את היין אל בקבוק המדידה ולהשלים את הכמות שנחסרה בעקבות הרתיחה במים מזוקקים.

    כיילו את מד ה- pH באמצעות תמיסות הבופר, לפי הוראות היצרן, בין תמיסה לתמיסה ובין תמיסות הכיול לבדיקת היין, יש לשטוף את אלקטרודת המד במים מזוקקים, לנער בזהירות ולנגב בעזרת מטלית רכה או מגבת נייר, אין לנגב את ממברנת הזכוכית עצמה, אלא רק את החלק החיצוני של האלקטרודה.

    מלאו כ- 30 מ"ל מים מזוקקים (אין צורך לדייק) בכוסית הזכוכית ובעזרת המזרק או הפיפטה, הוסיפו למים את דגימת היין בנפח של 5 מ"ל בדיוק.

    מלאו את המזרק או את הביורטה ב- 10 מ"ל תמיסת נתרן הידרוקסיד.

    מקמו את אלקטרודת מד ה- pH בתוך הדגימה וערבבו, כעת התחילו לטפטף תמיסת נתרן הידרוקסיד מהמזרק או מהביורטה אל תוך הדגימה, טפטפו מס' טיפות בכל פעם (כ- 0.1 מ"ל) וערבבו עד להתייצבות הקריאה על מסך המד, עם כל הוספת נתרן הידרוקסיד ערך ה- pH צפוי לעלות, המשיכו לטפטף בזהירות תוך מעקב אחרי העלייה ב- pH, שימו לב כי עד להגעת ה- pH ל- 6.00 העלייה צפויה להיות איטית, אך מ- pH 6.00 ומעלה, קצב העלייה צפוי לעלות בצורה משמעותית כך שיש צורך למתן את קצב הטפטוף מתוך זהירות שלא להחמיץ את נקודת הסיום של הטיטרציה שהיא ב- pH 8.20.

    הקפידו לערבב היטב ולהמתין להתייצבות הקריאה במד ה- pH בכל פעם, לפני שתמשיכו בטפטוף, ככל שתתקרבו לנקודת הסיום (pH 8.2), האטו את קצב ההוספה ווודאו כי ערך ה- pH אינו ממשיך לעלות לפני שתוסיפו את הטיפה הבאה.

    לאחר שהמד מראה על pH 8.2 (גם אם החמצתם את נקודת הסיום המדויקת, ניתן עדיין לסמוך על הבדיקה, כל עוד שלא עברתם את הערך של pH 8.5, אם עברתם את הערך הנ"ל יש לבצע את הבדיקה שנית) הפסיקו להוסיף נתרן הידרוקסיד אל הדגימה, זהו הזמן לחשב את תוצאות הבדיקה:

    הביטו על המזרק או הביורטה מהם הוספתם את תמיסת הנתרן הידרוקסיד וחשבו בכמה מ"ל השתמשתם בכדי להביא את הדגימה ל- pH 8.2, הכפילו ב- 1.5 את מס' המ"ל, התוצאה, שווה לרמת ה- TA בתירוש או ביין בגר'/ליטר.

    לדוגמה, אם היה צורך ב- 4 מ"ל תמיסת נתרן הידרוקסיד בצעו את החישוב הבא:

    4X1.5=6

    התוצאה, 6, היא ערך ה- TA של הדגימה שאותה מדדתם, כלומר, בדגימה זו יש 6 גר'/ליטר חומצה.

    אם יש לכם שאלה או הערה על המאמר הספציפי הזה, אנא פרסמו את תגובתכם כאן, אם יש לכם שאלות כלליות בנוגע להכנת יין ביתי וכן אם אתם מעוניינים בייעוץ חינמי בכל שלבי הכנת היין, אנא עברו לקטגוריה הזו בשביל לפרסם את שאלותיכם, לחיים!

    ? 2 תגובות תגובה אחרונה 16 באפר׳ 2023, 20:36
    0
  • א אליהו - מנהל העביר נושא זה מ-מאמרים למתקדמים ב-17 בפבר׳ 2022, 20:57
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב21 בפבר׳ 2022, 11:01
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב24 בפבר׳ 2022, 17:37
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב25 בפבר׳ 2022, 9:20
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב10 באפר׳ 2022, 13:49
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב5 במאי 2022, 16:43
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב5 במאי 2022, 16:48
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב5 במאי 2022, 16:50
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב5 במאי 2022, 20:46
  • א אליהו - מנהל הצמיד נושא זה ב 11 במאי 2022, 7:45
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב19 במאי 2022, 19:46
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב14 ביוני 2022, 20:43
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב28 ביוני 2022, 6:39
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב28 ביוני 2022, 6:40
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב28 ביוני 2022, 6:42
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב28 ביוני 2022, 6:42
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב28 ביוני 2022, 6:51
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב28 ביוני 2022, 15:48
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב28 ביוני 2022, 15:49
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב29 ביוני 2022, 19:20
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב30 ביוני 2022, 10:11
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב30 ביוני 2022, 10:13
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב13 ביולי 2022, 9:35
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב13 ביולי 2022, 9:51
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב20 ביולי 2022, 10:28
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב20 ביולי 2022, 10:28
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב13 בספט׳ 2022, 20:13
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב13 בספט׳ 2022, 20:13
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב31 במרץ 2023, 15:15
  • ? מנותק
    ? מנותק
    אביחי
    השיב לאליהו - מנהל ב 16 באפר׳ 2023, 20:36 נערך לאחרונה על ידי
    #2

    שלום רב אליהו.
    ההסבר שלך בנוגע לבדיקת רמת TA מפורט ומחכים כתמיד,
    בנוגע לתמיסת נתרן הידרוקסידי בריכוז של 0.1, רציתי לבקש האם תוכל להרחיב באיזו דרך אפשר לרכוש / להכין תמיסה כזו בריכוז הנכון ?

    א תגובה 1 תגובה אחרונה 17 באפר׳ 2023, 7:53
    0
  • א מנותק
    א מנותק
    אליהו - מנהל
    השיב לאורח ב 17 באפר׳ 2023, 7:53 נערך לאחרונה על ידי
    #3

    שלום אביחי!

    תמיסה מוכנה של נתרן-הידרוקסיד 0.1 N ניתן לרכוש בכל חברה לכימיקלים למעבדות כמו חן-שמואל כימיקלים, בדרך כלל זה מגיע בבקבוק של ליטר, אחרי הפתיחה אפשר לשמור את זה למשהו כמו חצי שנה.

    כמובן שצריך בנוסף גם מד pH, תמיסות בופר לכיול ומומלץ גם ביורטה להקל על תהליך הטיטרציה ולשפר את הדיוק.

    בהצלחה!

    אם יש לכם שאלה או הערה על המאמר הספציפי הזה, אנא פרסמו את תגובתכם כאן, אם יש לכם שאלות כלליות בנוגע להכנת יין ביתי וכן אם אתם מעוניינים בייעוץ חינמי בכל שלבי הכנת היין, אנא עברו לקטגוריה הזו בשביל לפרסם את שאלותיכם, לחיים!

    תגובה 1 תגובה אחרונה
    0
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב14 במאי 2023, 20:32
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב24 באוג׳ 2023, 16:36
  • א אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב1 בספט׳ 2023, 7:36
  • ? מנותק
    ? מנותק
    אורח
    כתב ב11 בדצמ׳ 2023, 15:53 נערך לאחרונה על ידי
    #4

    שאלה מאת אוריאל כהן - מר אליהו, לאחר חודשים וחצי ( מיום הקראשר ) נבדק ה-PH והתקבלה תוצאה של 3.82 PH .
    היום לאחר 3 וחצי חודשים נבדק שינית והתוצאה 4.12 PH הוספתי חומצה טרטרית בכמות 15 גר' למיכל של 15 ליטר .
    בדקתי שוב PH התוצאה שהתקבלה 3.96 PH בצעתי בנוסף בדיקת TA והתוצאה היית % 8.7 TA.
    למעשה ביצעתי לפי המלצתך ( לבדוק את ה- TA ולהוריד בהתאם את ה-PH )עכשיו שזה 8.7% האם יש טעם להוסיף חומצה טרטרית להוריד עוד את PH לרמה של 3.7 PH דר נוסף הטעם הוא טוב מאוד ומרגישים את החמיצות .
    תודה מראש איש יקר ומודה לך מראש

    א תגובה 1 תגובה אחרונה 12 בדצמ׳ 2023, 8:43
    0
  • א מנותק
    א מנותק
    אליהו - מנהל
    השיב לאורח ב 12 בדצמ׳ 2023, 8:43 נערך לאחרונה על ידי
    #5

    שלום אוריאל!
    בשלב הזה, מה שחשוב זה טעם היין, אמנם pH 3.96 זה די גבוה ומסכן את היין, אך האפשרות שתוסיף עוד חומצה והיין יהיה חמוץ מידי ולא מאוזן גרועה יותר. ה- TA שלך כבר די גבוה ומכיוון שהטעם תלוי ב- TA ולא ב- pH, צריך בהחלט להיזהר ולהוסיף חומצה רק לפי הטעם.
    כפי שהסברתי במאמר על חומציות צריך לבצע בדיקה השוואתית של מס' דגימות של יין עם תוספות של חומצה בריכוז משתנה ולבדוק בהתאם לטעם האם בכלל ניתן להוסיף חומצה בלי לפגוע בטעם היין ואם כן מה הריכוז שמביא את התוצאות הכי מאוזנות - pH נמוך מצד אחד וטעם מאוזן מהצד השני.

    מאחל לך המון הצלחה וחנוכה שמח!

    אם יש לכם שאלה או הערה על המאמר הספציפי הזה, אנא פרסמו את תגובתכם כאן, אם יש לכם שאלות כלליות בנוגע להכנת יין ביתי וכן אם אתם מעוניינים בייעוץ חינמי בכל שלבי הכנת היין, אנא עברו לקטגוריה הזו בשביל לפרסם את שאלותיכם, לחיים!

    ? תגובה 1 תגובה אחרונה 12 בדצמ׳ 2023, 11:36
    0
  • ? מנותק
    ? מנותק
    אורח
    השיב לאליהו - מנהל ב 12 בדצמ׳ 2023, 11:36 נערך לאחרונה על ידי
    #6

    @אליהו-מנהל תודה רבה איש יקר.

    ? תגובה 1 תגובה אחרונה 12 בדצמ׳ 2023, 11:38
    0
  • ? מנותק
    ? מנותק
    אורח
    השיב לאורח ב 12 בדצמ׳ 2023, 11:38 נערך לאחרונה על ידי
    #7

    מר אליהו את עושה לי חשק לעשות יין ואני בטוח שהיין יצא טוב והרבה בעזרתך.

    א תגובה 1 תגובה אחרונה 13 בדצמ׳ 2023, 8:39
    0
  • א מנותק
    א מנותק
    אליהו - מנהל
    השיב לאורח ב 13 בדצמ׳ 2023, 8:39 נערך לאחרונה על ידי
    #8

    תודה על התגובה המפרגנת, אני שמח לעזור!

    אם יש לכם שאלה או הערה על המאמר הספציפי הזה, אנא פרסמו את תגובתכם כאן, אם יש לכם שאלות כלליות בנוגע להכנת יין ביתי וכן אם אתם מעוניינים בייעוץ חינמי בכל שלבי הכנת היין, אנא עברו לקטגוריה הזו בשביל לפרסם את שאלותיכם, לחיים!

    תגובה 1 תגובה אחרונה
    0
  • ? מנותק
    ? מנותק
    פנינה קשקש
    השיב לאליהו - מנהל ב 11 בספט׳ 2024, 4:57 נערך לאחרונה על ידי
    #9

    @אליהו-מנהל הי אני רכשתי מחן שמואל את כל מה שצריך כדי לבצע את בדיקת הTa, האם יש סירטון שמראה הלכה למעשה כיצד לבצע את הבדיקה ? תודה רבה
    פנינה 0547573884

    א תגובה 1 תגובה אחרונה 11 בספט׳ 2024, 11:46
    0
  • א מנותק
    א מנותק
    אליהו - מנהל
    השיב לאורח ב 11 בספט׳ 2024, 11:46 נערך לאחרונה על ידי
    #10

    לא מכיר משהו ספציפי, אפשר לחפש כאן, בסך הכל זה תהליך די פשוט, המדריך כאן מאוד מפורט ומובן.

    אם יש לכם שאלה או הערה על המאמר הספציפי הזה, אנא פרסמו את תגובתכם כאן, אם יש לכם שאלות כלליות בנוגע להכנת יין ביתי וכן אם אתם מעוניינים בייעוץ חינמי בכל שלבי הכנת היין, אנא עברו לקטגוריה הזו בשביל לפרסם את שאלותיכם, לחיים!

    תגובה 1 תגובה אחרונה
    0
  • א מנותק
    א מנותק
    אליהו - מנהל
    כתב ב11 בספט׳ 2024, 11:53 נערך לאחרונה על ידי
    #11

    יש את הסרטון הזה:
    https://www.youtube.com/watch?v=_ADVWBKDMAc

    אם יש לכם שאלה או הערה על המאמר הספציפי הזה, אנא פרסמו את תגובתכם כאן, אם יש לכם שאלות כלליות בנוגע להכנת יין ביתי וכן אם אתם מעוניינים בייעוץ חינמי בכל שלבי הכנת היין, אנא עברו לקטגוריה הזו בשביל לפרסם את שאלותיכם, לחיים!

    תגובה 1 תגובה אחרונה
    0
  • ? מנותק
    ? מנותק
    אורח
    כתב לפני 19 ימים נערך לאחרונה על ידי
    #12

    שלום אליהו,
    אתה כותב: "במקרה של הרתחה, יש למדוד 100 מ"ל יין בבקבוק מדידה מדויק, להעביר את היין לחימום ולהביא לרתיחה למשך מספר שניות, לאחר הרתיחה יש להחזיר את היין אל בקבוק המדידה ולהשלים את הכמות שנחסרה בעקבות הרתיחה במים מזוקקים."
    לא צריך להמתין שהיין יתקרר לפני שמחזירים אותו לבקבוק המדידה ? מה גם שמד PH עובד בטמפרטורות סביב 20-25 ?
    כל טוב,
    רפי

    תגובה 1 תגובה אחרונה
    0
  • א מנותק
    א מנותק
    אליהו - מנהל
    כתב לפני 16 ימים נערך לאחרונה על ידי
    #13

    אתה צודק,
    האמת שצריך להמתין שהיין יתקרר לאותה טמפרטורה שבה מדדנו את הנפח לפני ההרתחה כדי לוודא שאנחנו מחזירים את היין לאותו נפח בדיוק,
    לגבי מד pH, לרוב המדים יש תיקון טמפרטורה אוטומטי (ATC) אבל זה נראה לי עד 50 מע"צ ולא יותר, כך שיש לקרר את היין בכל מקרה,
    תודה על ההדגשה,

    אם יש לכם שאלה או הערה על המאמר הספציפי הזה, אנא פרסמו את תגובתכם כאן, אם יש לכם שאלות כלליות בנוגע להכנת יין ביתי וכן אם אתם מעוניינים בייעוץ חינמי בכל שלבי הכנת היין, אנא עברו לקטגוריה הזו בשביל לפרסם את שאלותיכם, לחיים!

    תגובה 1 תגובה אחרונה
    0
17 בפבר׳ 2022, 11:30

לפני 16 ימים
  • התחברות

  • התחברו או הירשמו כדי לחפש.
  • פוסט ראשון
    פוסט אחרון
0
  • לא נקרא 0
  • [[global:header.דף הבית]]
  • תגיות
  • פופולרי
  • פוסטים אחרונים