דילוג לתוכן
  • 0 לא נקרא 0
  • [[global:header.דף הבית]]
  • תגיות
  • פופולרי
  • פוסטים אחרונים
עיצובים
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • ברירת מחדל (ללא עיצוב (ברירת מחדל))
  • ללא עיצוב (ברירת מחדל)
כיווץ
לוגו מותג
  1. דף הבית
  2. מאמרים למתקדמים
  3. סוכרים, תסיסה ואלכוהול
  4. מדריך לבדיקת סוכר באמצעות רפרקטומטר

מדריך לבדיקת סוכר באמצעות רפרקטומטר

מתוזמן נעוץ נעול הועבר סוכרים, תסיסה ואלכוהול
בדיקות מעבדהסוכר
3 פוסטים 2 כותבים 624 צפיות
  • מהישן לחדש
  • מהחדש לישן
  • הכי הרבה הצבעות
תגובה
  • תגובה כנושא
התחברו כדי לפרסם תגובה
נושא זה נמחק. רק משתמשים עם הרשאות מתאימות יוכלו לצפות בו.
  • אליהו - מנהלא מנותק
    אליהו - מנהלא מנותק
    אליהו - מנהל
    כתב ב נערך לאחרונה על ידי אליהו - מנהל
    #1

    מדריך לבדיקת סוכר באמצעות רפרקטומטר

    0632d8c3-f28e-4b5a-a05a-62ef5e4374c1-image.png

    תמונה של Kandschwar באתר Wikipedia מופץ תחת רישיון Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Germany

    רפרקטומטר הוא כלי למדידת ריכוז הסוכר בתירוש, יחסית להידרומטר הוא נוח יותר לשימוש, ניתן לשאת אותו בכיס והוא דורש שימוש בדגימה של כמה טיפות בלבד מהתירוש, מסיבה זו הוא משמש פעמים רבות למדידת ריכוז הסוכר בענבים בעודם על הגפן בכרם במטרה לעקוב אחרי תהליך ההבשלה ולקבוע את מועד הבציר.

    המדידה ברפרקטומטר מבוססת על 'מקדם השבירה' (Refractive Index) של הנוזל, מקדם השבירה הוא ערך שמודד את רמת השבירה של קרן אור שעוברת דרך חומר שקוף מסוים, ביחס לשבירה של אותה קרן אור כשהיא עוברת בחלל ריק (וואקום), בדרך כלל, ככל שהחומר דרכו עוברת קרן האור צפוף יותר, קרן האור תשבר בזווית חדה יותר, מה שמוגדר כמקדם שבירה גבוה יותר. במקרה של מעבר של קרן אור דרך נוזל, מקדם השבירה תלוי בין היתר בכמות המוצקים שמומסים בנוזל – ככל שבנוזל מומסים יותר מוצקים הוא הופך לצפוף יותר מה שמשפיע בהתאם על מקדם השבירה, הרפרקטומטר מודד את מקדם השבירה של הנוזל ובהתאם לכך מציג את ריכוז הסוכר בנוזל בערכים של בריקס, אלכוהול פוטנציאלי וכו', זאת לפי משוואה מסוימת שמבוססת כאמור, על מקדם השבירה של הנוזל הנמדד.

    1f65fa06-202c-4ab2-b8e7-55202f030e73-858b88c6-90d7-4483-b9b1-3132af1a0039-רפרקטומטר.png

    חלקי הרפרקטומטר

    לצורך בדיקת תירוש עם רפרקטומטר יש להסיט את מכסה הפלסטיק ולנקות בעזרת מטלית רכה ויבשה את הפריזמה (לוח הזכוכית) שבקצה הרפרקטומטר מכל אבק או לכלוך, בעזרת מזרק או פיפטה עם טפטפת, יש לטפטף מספר טיפות מהתירוש על גבי הפריזמה, יש לסגור את מכסה הפלסטיק מעל הנוזל ולוודא כי הנוזל שמתחת המכסה מכסה את כל משטח הזכוכית ללא בועות אוויר או שטחים ריקים, יש להמתין 30 שניות כדי שמנגנון פיצוי הטמפרטורה יפעל כעת יש לאחוז את הרפרקטומטר בצורה אופקית אל מול מקור אור ולהצמיד את העדשה לעין, ניתן להבחין בתצוגה שכוללת כעת חלק כחול וחלק לבן, את התוצאה ניתן לקרוא בהתאם לקו הסימון שנמצא על קו המעבר שבין החלק הכחול לזה הלבן, בכדי להיטיב את התצוגה, ניתן להחזיק בחלק הרחוק יותר של הרפרקטומטר ולסובב בזהירות את העדשה בכיוון הרצוי עד להשגת המיקוד האופטימלי עבורכם שמאפשר קריאה ברורה של התוצאה.

    928cdacd-e741-4fc3-b70e-2b2e18347565-IMG_0978.JPG

    מדידה ברפרקטומטר - ערך הבריקס בתמונה הוא 24

    כמו בהידרומטר, המדידה ברפרקטומטר מושפעת מטמפרטורת הנוזל, כיום, רוב הרפרקטומטרים כוללים רכיב של תיקון טמפרטורה אוטומטי (ATC) שמאפשר בדיקה של נוזל בכל טמפרטורה בהתאם לטווח הטמפרטורות שהוגדר על ידי היצרן.

    בכדי להבטיח מדידה מדויקת, מומלץ לבצע כיול של הרפרקטומטר מידי תקופה, לצורך כיול הרפרקטומטר משתמשים בנוזלים בעלי צפיפות ידועה, תוך כדי בדיקה של נוזל הכיול, אם ההידרומטר מציג תוצאה שאינה תואמת את ערך הצפיפות של הנוזל, ניתן לכייל את הרפרקטומטר באמצעות סיבוב של בורג שנמצא במרכז הכלי בחלקו העליון, על פי רוב הבורג מכוסה בכיסוי מפלסטיק ויש להסיר אותו בכדי לבצע את הכיול, לסיבוב הבורג יש להשתמש במברג המצורף לכלי או במברג קטן אחר בגודל מתאים, את הבורג יש לסובב לכיוון הרצוי עד להתאמת התצוגה לערך הצפיפות של הנוזל הנבדק. מומלץ לבצע כיול כפול עם שני נוזלים – מים מזוקקים שהם בעלי ערך של 0 בריקס ותמיסה של מים וסוכר בעלת ערך של 20 בריקס, להכנת התמיסה יש לשקול 20 גר' סוכר בדיוק ולהשלים ל- 100 גר' עם מים מזוקקים, סך הכל 100 גר' שמורכבים מ- 20 גר' סוכר ו- 80 גר' מים, יש לערבב את הסוכר עם המים היטב עד להמסה מלאה. תחילה מומלץ לבצע את הכיול עם המים המזוקקים ולכוון את הרפרקטומטר כך שיראה על 0 בבריקס בזמן בדיקת המים ולאחר מכן עם תמיסת ה- 20 בריקס ולכוון את הרפרקטומטר כך שיראה על 20 בריקס בזמן בדיקת התמיסה. (זכרו להמתין 30 שניות לפני הבדיקה). חשוב לוודא כי טמפרטורת החדר בזמן ביצוע הכיול תואמת את טמפרטורת הכיול שבהוראות היצרן (על פי רוב 20 מעלות צלזיוס), אחרת הכיול לא יהיה מדויק והרפרקטומטר יספק תוצאות שגויות, לאחר הכיול ניתן למדוד עם הרפרקומטר בכל טמפרטורה בתוך הטווח שמגדיר היצרן בהסתמך על מנגנון פיצוי הטמפרטורה האוטומטי של הכלי.

    כעקרון, מרגע התחלת התסיסה, כבר לא ניתן להשתמש ברפרקטומטר למדידת ריכוז הסוכר ביין, זאת מכיוון שהאלכוהול שנוצר משבש את הקריאה, עם זאת, קיימות נוסחאות שונות לחישוב ערך הבריקס האמיתי ביין במהלך תסיסה לפי קריאת רפקטומטר ובהתאם לערך הבריקס ההתחלתי של התירוש, גליון Excel שמצע חישוב כזה בצורה אוטומטית ניתן למצוא כאן. בכל מקרה, ביין לאחר התחלת התסיסה, מדידה בעזרת הידרומטר תספק תוצאה מדויקת יותר.

    רפרקטומטר מומלץ לרכישה
    (אני מרוויח עמלה על רכישה דרך הקישור ללא עלות מצדכם)

    אם יש לכם שאלה או הערה על המאמר הספציפי הזה, אנא פרסמו את תגובתכם כאן, אם יש לכם שאלות כלליות בנוגע להכנת יין ביתי וכן אם אתם מעוניינים בייעוץ חינמי בכל שלבי הכנת היין, אנא עברו לקטגוריה הזו בשביל לפרסם את שאלותיכם, לחיים!

    ? תגובה 1 תגובה אחרונה
    0
  • אליהו - מנהלא אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב
  • אליהו - מנהלא אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב
  • אליהו - מנהלא אליהו - מנהל הצמיד נושא זה ב
  • אליהו - מנהלא אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב
  • אליהו - מנהלא אליהו - מנהל התייחס לנושא זה ב
  • ? מנותק
    ? מנותק
    אורח
    השיב לאליהו - מנהל ב נערך לאחרונה על ידי
    #2

    @אליהו-מנהל כתב במדריך לבדיקת סוכר באמצעות רפרקטומטר:

    בכל מקרה, ביין לאחר התחלת התסיסה, מדידה בעזרת הידרומטר תספק תוצאה מדויקת יותר.

    שלום
    יש לך קישור להידרומטר מומלץ?!

    אליהו - מנהלא תגובה 1 תגובה אחרונה
    0
  • אליהו - מנהלא מנותק
    אליהו - מנהלא מנותק
    אליהו - מנהל
    השיב לאורח ב נערך לאחרונה על ידי
    #3

    יש כאן אבל אני לא מכיר את האיכות.
    בחן-שמואל יש את זה (מומלץ יותר). או את זה (יותר זול).

    אם יש לכם שאלה או הערה על המאמר הספציפי הזה, אנא פרסמו את תגובתכם כאן, אם יש לכם שאלות כלליות בנוגע להכנת יין ביתי וכן אם אתם מעוניינים בייעוץ חינמי בכל שלבי הכנת היין, אנא עברו לקטגוריה הזו בשביל לפרסם את שאלותיכם, לחיים!

    תגובה 1 תגובה אחרונה
    0

  • התחברות

  • התחברו או הירשמו כדי לחפש.
  • פוסט ראשון
    פוסט אחרון
0
  • לא נקרא 0
  • [[global:header.דף הבית]]
  • תגיות
  • פופולרי
  • פוסטים אחרונים