יין אדום "גוף מלא"
-
שלום רב!
המונח 'גוף היין' מתייחס לתחושה של מרקם היין בחלל הפה בזמן השתייה או הטעימה, מדובר בתחושה של חוש המישוש ולא של חושי הטעם והריח כמו שאר המאפיינים של היין. ניתן להמחיש את המושג 'גוף' עם ההבדל בתחושה בין שתיית מים לשמן, גם מי שאינו מסוגל להבחין בטעמים או בריחות, יוכל להבחין בקלות בהבדל בין שני הנוזלים לפי מרקמם בחלל הפה. ככל שהיין הוא בעל גוף מלא יותר, המרקם שלו יהיה סמיך יותר ופחות דומה למים.
בנוסף, ביינות אדומים, קיימים מאפיינים נוספים שמקובל לתאר אותם כ'גוף מלא', יינות שמתוארים כבעלי גוף מלא יהיו בדרך כלל בעלי צבע כהה יותר, מרוכזים יותר, עשירים בטעמים וניחוחות, ובאופן כללי יתוארו כעוצמתיים יותר.
ישנם כמה מרכיבים שאחראים על תחושת הגוף ביין, בעיקר מדובר באלכוהול ובתרכובות פנוליות כמו טאנינים. אלכוהול מעניק גוף ליין ובדרך כלל, ככל שאחוז האלכוהול ביין יהיה גבוה יותר גוף היין יהיה מלא יותר, כדי להשיג אחוז גבוה יותר של אלכוהול, יש להשתמש בענבים בעלי אחוז סוכר (בריקס) גבוה יותר שכן האלכוהול הוא תוצר של הסוכר. תרכובות פנוליות, נמצאות בעיקר בקליפת הענב וניתן להשפיע על רמת המיצוי שלהם אל תוך היין באמצעות שליטה בטמפרטורת התסיסה (טמפרטורה גבוהה יותר משיגה מיצוי טוב יותר) ובאמצעות הארכת הזמן שהיין שוהה על הקליפות לפני התסיסה, אחרי התסיסה ולאחריה. שהיית היין בחביות עץ אלון משפיעה גם כן על מבנה וגוף היין בעקבות מיצוי של תרכובות פנוליות מעץ האלון, בעקבות תהליך של חמצון זעיר שמשפיע לטובה על המבנה הכימי של הטאנינים ובעקבות ריכוז של היין כתוצאה של אידוי נוזלים דרך נקבוביות העץ, בתנאים ביתיים, בדרך כלל לא משתמשים בחביות, אך עדיין ניתן להשיג השפעה מסוימת של עץ אלון עם שבבים או נסרים של עץ אלון.
באופן כללי, לאיכות הענבים יש השפעה מכריעה על גוף היין ואיכותו הכללית ובמטרה לייצר יין מרוכז בעל גוף מלא, יש להשתמש בענבים ברמת בשלות גבוהה באיכות טובה.
בהצלחה רבה!